men du kan glömma att komma under 25 kronor per mil. Och då pratar vi en äldre småbil – och att du har riktigt tur och slipper laga den.
Men min bil drar 0,7 liter per mil? Då kostar ju bränslet bara 13,44 per mil (räknat på 19,20 kr/liter). Jo, det stämmer. Men sedan har du skatt, försäkring, service, tvätt och skötsel, däck, och – nästan alltid den största kostnaden – värdeminskning. Sedan har du räntor om du tagit ett lån på bilen. Eller leasingavgift om du har en leasing på din bil. En mellanstor kombi kostar i runda slängar 5000 kronor och uppåt per månad att äga. Förutsatt att du kör runt 1500 mil per år, och förutsatt att du skaffar en billig bil. Väljer du något i stil med en Volvo V90, Audi A6, Mercedes eller BMW får du lägga på runt 3000 kronor till – eller mer, beroende på vad du kryssar i på tillvalslistan.
Allt detta gör att vi återkommer till frågan – vad händer med milersättningen? Hur ska jag ha råd att åka en bra bil? Jag behöver ju min bil på jobbet.
Den skattefria milersättningen är inget vi kan påverka här och nu. Förslagsvis tittar du på vilka avtal som är vanliga i just din bransch och räknar din milersättning utifrån detta. Generellt brukar den total milersättningen ligga på mellan 35-40 kronor per mil. Men kom ihåg att du får betala inkomstskatt på allt över 18,50. Du ska också in med arbetsgivaravgifter eller egenavgifter (beroende på din företagsform) för allt över den skattefria delen.
En annan sak du kan göra är att försöka hålla nere milen. Desto färre mil du kör, desto mindre svettigt kommer bilägandet att bli för dig. Nu sitter ju de flesta av oss inte och nöter mil för nöjes skull. Vi har inte tid, för det finns ett jobb att sköta i änden på bilresan. Men det kan vara värt att fundera över om det går att göra åtminstone en del på distans. Man kan också försöka planera resorna i den mån det går.
Kom också ihåg att när du fakturerar för körda mil behöver du ha ett realistiskt belopp. De där 18,50 kronorna per mil är återigen långt ifrån tillräckligt.
På det hela taget är transport och bilar ett område i stark förändring. Det som gäller idag kanske inte gäller till hösten, eller nästa år. Om 5 år gäller dagens verklighet definitivt inte.